Prinsjesdag 2018

Met Prinsjesdag heeft het kabinet officieel bekend gemaakt dat het lage btw-tarief van 6% verhoogd wordt naar 9%. Nu was dit al langer bekend maar het is nu officieel. Kabinet Rutte III wil de verhoging laten in gaan op 1 januari 2019. Tenminste als de 1ste en 2e kamer de belastingplannen 2019 goedkeuren. Het is nog mogelijk dat de verhoging later ingaat of zelfs helemaal niet doorgaat. Al is die kans daarop klein.

Wacht niet af!!!

Toch is het, voor u als ondernemer, niet verstandig om maar af te wachten. Als u nu een offerte stuurt, dan moet u in sommige gevallen al het nieuwe btw-tarief van 9% vermelden. Het hangt af van wanneer u betaald wordt. Er zijn een aantal mogelijkheden:

Als u wordt betaald in 2019

Als u stuurt een offerte in 2018 en maar u gaat het werk/levering doen in 2019. En u wordt betaald in 2019. U zet nu al 9 procent btw op de offerte, en straks ook op uw factuur.

Als u wordt betaald in 2018

U stuurt een offerte in 2018. U gaat het werk doen in 2019.  U stuurt een factuur in 2018 en u wordt betaald in 2018. U zet nu 6 procent btw op de offerte en ook op uw factuur.

Dit geldt bijvoorbeeld voor concerten of sportevenementen die uw klanten dit jaar al betalen, maar die pas in 2019 plaatsvinden. Maar ook voor andere diensten waarop het lage btw-tarief van toepassing is, zoals sommige schildersklussen en bouwwerkzaamheden aan woningen. De Belastingdienst zal hiervoor niet gaan naheffen.

Als u nog nog niet weet wanneer u betaald wordt

U stuurt een offerte 2018. U gaat het werk doen in 2019. Maar, u weet nu nog niet wanneer uw klant u gaat betalen? Zet dan 6 procent btw op uw offerte. En spreek met uw klant af dat u dit zal verhogen naar 9 procent btw op uw factuur, als hij u pas gaat betalen in 2019. U kunt dit opnemen in uw algemene voorwaarden of als onderdeel van de overeenkomst.

Vanaf 1 januari 2019 moet u 9 procent btw afdragen

Zijn uw diensten of producten nu met 6 procent btw belast? Dan wordt dat 9 procent vanaf 1 januari 2019. Bepaal nu al of u uw prijzen per 1 januari 2019 gaat verhogen. Over uw omzet laag btw tarief over het eerste kwartaal 2019 moet u 9 procent btw afdragen.

Bepaal of u uw prijzen gaat verhogen

Uw particuliere klanten betalen een prijs inclusief btw. De verhoging van de btw kunt u doorberekenen in uw verkoopprijs. Uw brutowinst blijft dan gelijk. U kunt er ook voor kiezen uw prijzen gelijk te houden. Dit kan u een concurrentievoordeel opleveren. Uw brutowinst wordt dan wel lager.

Verhoogt u uw verkoopprijs inclusief de btw? Dan gaat deze ook voor uw zakelijke klanten omhoog. Maar omdat de meeste ondernemers de btw kunnen aftrekken, blijven ze toch evenveel betalen voor uw diensten of producten.

Onderzoek hoe u uw kassasysteem en andere software aanpast

Overal waar u nu het lage btw-tarief van 6% heeft staan, moet straks 9% staan. Bijvoorbeeld in uw kassasysteem, uw boekhoudprogramma of uw btw-administratie. Check op tijd of u dit zelf kunt aanpassen. Of dat uw leverancier dit voor u moet doen.

Administratiekantoor Opitulare

De professionele boekhoudkundige software van administratiekantoor Opitulare zal in januari 2019 tijdig worden aangepast naar het nieuwe btw tarief van 9%. Klanten van administratiekantoor Opitulare worden hiervan tijdig op de hoogte gebracht.