KleineOndernemersRegeling (KOR) veranderd

De kleineondernemersregeling (KOR) in de btw-regelgeving verandert per 1 januari 2020. In plaats van een belastingvermindering komt er een btw-vrijstelling. Deze kun je gebruiken als je omzet onder de 20.000 euro blijft.

De oude KleineOndernemersRegeling (tot en met 2019)

De oude regeling is gebaseerd op de btw die je per jaar betaald. Betaal je minder dan €1883 btw dan hoef je minder of zelfs geen btw te betalen. Natuurlijk moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zoals: je hebt een eenmanszaak, maatschap of VOF (van natuurlijke personen), je bent in Nederland gevestigd, na aftrek van voorbelasting betaal je minder dan €1.883 btw in een kalenderjaar en je voldoet aan de administratieve verplichting voor de btw.

De nieuwe KleineOndernemersRegeling (vanaf 2020)

Kreeg je tot 2020 nog een korting op de te betalen btw vanaf 1 januari 2020 kun je kiezen voor een vrijstelling op de btw. Hiervoor komen niet alleen ondernemers in aanmerking maar ook rechtspersonen (BV’s). Maak je gebruik van de vrijstelling hoef je geen btw-aangifte meer te doen.

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor de nieuwe regeling:

1: Je omzet mag niet hoger zijn van €20.000 per kalenderjaar.

2: Het bedrijf moet in Nederland gevestigd zijn.

Naast deze voorwaarden verandert ook een andere regel. De huidige KOR is alleen voor natuurlijke personen of samenwerkingsverbanden van natuurlijke personen (zie De oude kleineondernemersregeling). Met ingang van 2020 kunnen ook rechtspersonen (zoals stichtingen, verenigingen en bv’s) de nieuwe kleineondernemersregeling.

Gevolgen nieuwe KleineOndernemersRegeling

Stel je kiest voor de nieuwe KleineOndernemersRegeling. Wat betekend dit voor jou.

  • Je hoeft geen btw-aangifte meer te doen
  • Breng je geen btw meer in rekening bij je klanten
  • Mag je de btw die jezelf betaald op je inkopen niet meer terugvragen of aftrekken van de belastingdienst.
  • Ondanks dat je geen btw hoeft te administreren moet je nog wel een correcte administratie bijhouden van omzet en kosten.
  • Neem je deel aan de nieuwe KleineOndernemersRegeling dan is dat voor minimaal 3 jaar. Tenzij je in de tussentijd boven de €20.000 per jaar uitkomt. Dan vervalt de KleineOndernemersRegeling.

Waar moet je rekening mee houden.

In veel gevallen is de keuze makkelijk: wel of niet meedoen aan KleineOndernemersRegeling. Of toch niet?

Een paar aandachtspunten:

  •  Wat willen je klanten? Er zullen klanten zijn die min of meer eisen dat je btw in rekening brengt en het dus op je facturen vermeldt. Dit dikwijls bij grotere ondernemingen het geval. Doe je mee aan de nieuwe KleineOndernemersRegeling mag je geen btw vermelden op je facturen.
  • Ben je van plan om binnen 3 jaar behoorlijke investeringen te doen? Als je meedoet aan de nieuwe KleineOndernemersRegeling dan mag je de btw die je betaald over de investering niet meer aftrekken. Tussentijds even met de KleineOndernemersRegeling stoppen is niet mogelijk.
  • De nieuwe regeling is bedoeld om de administratie voor kleine ondernemers makkelijker te maken. Ze hoeven immers geen btw-aangiften meer te doen. Maar er moet nog wel een aangifte inkomstenbelasting worden gedaan in het volgende jaar. Om te kunnen bepalen hoe hoog de winst (of verlies) is geweest moet je toch een duidelijke overzichtelijke administratie hebben bijgehouden. Dus de verlichting van de administratieve last is (zeer) beperkt.

Aanmelden nieuwe KleineOndernemersRegeling

Als je wilt aanmelden om vanaf 1 januari 2020 gelijk gebruik te kunnen maken van de nieuwe KleineOndernemersRegeling dan kun moet je voor 20 november aanmelden. Je kunt je aanmelden door dit formulier in te vullen. Let op je moet het formulier per post naar de belastingdienst sturen. Als je nog meer informatie wilt kijk dan op de site van de belastingdienst.